Ga naar de inhoud
Home » Blog » 10 Honing weetjes

10 Honing weetjes

  • door

Wist je dat?

  1. Honing wordt door bijen gemaakt van nectar uit bloemen. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing. Er is vijf kilo nectar nodig voor een kilo honing, omdat nectar 80% water bevat, en honing maximaal 20%.
  2.  Alle kilometers opgeteld, vliegen honingbijen één keer de wereld rond (40.000 kilometer) voor één pot honing van 500 gram. Één kilogram honing is het levenswerk van 350 tot 400 bijen.
  3. Honing bekend staat als een natuurlijk antibioticum. In ons lichaam wordt honing alleen te snel afgebroken om als antibioticum te werken. Wel helpt een laagje honing op de huid bij brand- en schaafwonden.
  4. Honing werkt goed als hoestmiddel en verlicht keelinfecties (waardoor je ook nog eens beter slaapt) Werkt als energieboost voor sporters (voor en na het sporten, voornamelijk bij duursporten) Kalmeert de zenuwen. Helpt bij ontstekingen in maag en darmen.
  5. Honing bevat een scala aan nuttige enzymen en vitamines die bijdragen aan een goede gezondheid. Echter, deze waardevolle enzymen zijn erg gevoelig voor hitte. Wanneer honing wordt blootgesteld aan temperaturen boven de 40-45 graden Celsius, beginnen deze enzymen af te breken.

    Daarom: Als je een liefhebber bent van honing in de thee, voeg de honing pas toe als de thee drinkbaar is. De gezonde eigenschappen van honing verdwijnen namelijk zodra je het toevoegt aan kokendheet water. Liever even wachten, dus! 
  6. Honing bevat enzymen, vitamines, bacterieremmers, waterstofperoxide, stuifmeelkorrels en mineralen zoals fosfor, mangaan, ijzer en koper. Lokale honing is daarom zeer geschikt voor mensen met hooikoorts.
  7. De smaak en de kleur worden bepaald door de bloemen waarop de bijen gevlogen hebben, maar hangt ook af van de mate waarin de honing is uitgekristalliseerd. Hoe snel dat gaat, hangt af van de soort honing. Zo versuikert koolzaadhoning al na een paar dagen maar andere soorten honing kristalliseren veel later.
  8. Je maakt je gekristalliseerde honing heel makkelijk weer vloeibaar. Wat je doet: zet de honing pot zonder dop in een pan met handwarm water. Het water hoeft niet te koken. Door deze setting warmt de siroop zich langzaamaan op en krijgt het de vloeibare vorm weer terug zonder gezonde voedingsstoffen te verliezen
  9. Honing is een van de weinige voedingsmiddelen die niet of nauwelijks bederven. Er is honing gevonden in Egyptische koningsgraven die nog geschikt was voor consumptie. Doordat de concentratie water erg laag is, gedijen bacteriën immers niet goed. De smaak en kleur kunnen wel veranderen, net als de ontsmettende eigenschappen. Bewaar het daarom op een droge, koele en donkere plaats.
  10. Honing kan schadelijk kan zijn voor baby’s? Bij kinderen jonger dan één jaar is de darmflora nog niet goed ontwikkeld. In honing komt soms de bacterie clostridium botulinum voor. Deze bacterie of sporen daarvan kan baby’s soms ziek maken. Het is dan ook af te raden om kinderen tot 1 jaar het te laten eten. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *